Kezelések

Anatomy Trains Strukturális Integráció (ATSI)

12 alkalmas tartásjavító kötőszöveti kezelés, mely elősegíti a test harmonikusabb és energia-hatékonyabb működését.

Integrált Manuális Terápia

A testben megjelenő feszülések, fájdalmak, kellemetlen érzetek kezelése a mozgás-, viscerális- és craniosacrális rendszer manuális terápiájával.

Anatomy Trains Strukturális Integráció

A Strukturális Integráció egy tudományos alapokra épülő manuális terápia (bodywork) és szenzomotoros tanítási folyamat, melynek középpontjában a kötőszövettel, más néven fasciával végzett munka áll.

Kinek ajánlott a Strukturális Integráció?

Mindenkinek ajánlott a Strukturális Integráció. Van, aki csökkenteni szeretné krónikus fájdalmait vagy a stresszt, más növelni szeretné sportteljesítményét. Emellett gyermekek és idősebbek számára is ajánlott a 12 alkalmas kezelés, ha kényelmesebb és kiegyensúlyozottabb testtartást szeretnének.

Kinek nem javasolt a kezelés?

A kezelés nem alkalmazható fertőzések, láz, akut gyulladás és friss trauma esetén, továbbá a rheumatoid arthritis, osteoporosis és osteomyelitis néhány formája is kontraindikáció lehet.

További részletek
Mit jelent a Strukturális Integráció?

A Strukturális Integráció egy tudományos alapokra épülő manuális terápia (bodywork) és szenzomotoros tanítási folyamat, melynek középpontjában a kötőszövettel, más néven fasciával végzett munka áll.

A fascia körbeöleli az izmokat, izomcsoportokat, ereket, belső szerveket és idegeket. A test egyes területeit egymáshoz rögzíti, míg másokat enged egymáshoz képest finoman elmozdulni. A fascia egy rugalmas, az izmokkal és csontokkal együtt mozduló szövettípus. Sérülések, stressz, rendszeresen ismétlődő mozdulatok hatására, illetve a kor előrehaladtával a fascia elveszti rugalmasságát és megrövidül, feszesebbé és tömörebbé válik. Ez a feszült fascia az izmokra és csontokra gyakorolt hatásán keresztül megváltoztatja testtartásunkat és a test egyensúlyi helyzetét, ami fájdalmat, kényelmetlen érzést vagy állandósult fáradtságot is okozhat.

A Strukturális Integráció kezeléseivel nyújtjuk és lazítjuk a fasciát (fascial release), amivel visszaállítható a test megbomlott egyensúlyi helyzete, könnyebbé, összehangoltabbá válik a mozgás és otthonosabban érezzük magunkat a saját testünkben.

Ezt egy gondosan egymásra épített, 12 alkalomból álló kezelési sorozattal érjük el, melynek célja visszaállítani a testtartás egyensúlyi helyzetét, és integrálni azt a gravitációban történő mozgásba (pl. a járás folyamatába). A Strukturális Integráció Dr. Ida P. Rolf munkáján alapul és az International Association of Structural Integrators (IASI) által elismert iskolákban tanulható, melyek közé tartozik a Kinesis Inc.-  Kinesis Myofascial Integration (KMI) képzése is.

A Strukturális Integráció jelentősége

A Strukturális Integráció egyik legfontosabb alapelve, hogy a gravitáció erőteljes hatása nagymértékben befolyásolja a testtartást és a mozgást. Egy egyensúlyi állapotából kibillent test az erőforrásait nem képes megfelelően használni, így folyamatosan dolgoznia kell azért, hogy a gravitáció ellenében felegyenesedett helyzetben tudja magát tartani. A mindennapi stressz, a fizikai sérülések, egészségtelen mozgásminták és megszokások is felelősek az egyensúlyi állapot megbomlásáért. Idővel a test alkalmazkodik mindehhez, aminek következtében megrövidül és megfeszül, merevség és fájdalom jelenik meg, ami energiahiányhoz és fásultsághoz vezethet.

Egy Strukturális Integrációs kezelés jellemzői

A Strukturális Integráció kezelései alatt létrejövő változásokat, amelyek a testtartásban és a test struktúrájában jelennek meg, a kötőszövet kezelésén keresztül tudjuk elérni. Ez a módszer – a masszázs-kezelésekkel ellentétben – inkább a fascia-rendszerre fókuszál, mint az izmokra. A fascia egy védőréteget képez, amely körbeölel minden izmot és izomrostot, kialakítja az izmok és az emberi test formáját, segíti annak működését.

A Strukturális Integrátorok számos technikát használnak a kötőszövetek nyújtására, és ezen keresztül a testtartás újrapozícionálására. A kezelés történhet masszázsasztalon, de a terapeuta álló vagy ülő pozícióban is dolgozhat, vagy akár mozgásos gyakorlatokon keresztül is végezheti a kezelést.

Ahogy a szövet ellazul, sokféle érzet keletkezhet a testben egészen a meleg és kellemes érzéstől a kényelmetlenig. A kezelő mindig megfelelő erősségű technikát használ, melyet a kliens visszajelzései alapján választ meg. Így az egész kezelés folyamatos kontroll alatt zajlik. A szövet ellazulásakor és kiegyenlítődésekor előfordulhat, hogy a kliens érzelmekkel kapcsolatos oldódást is tapasztal, ami régi, a fascia szövetébe elraktározódott traumatikus emlékek felszabadulásával járhat. Ezek az észlelések lehetőséget kínálhatnak a felszínre kerülő problémák felismerésére, megoldására vagy átalakítására.

A különböző összehangolt mozgások megtanítása szintén a Strukturális Integráció kezelési folyamatába tartozik. A kezelő segíthet a megszokott és korlátozott mozgásminták felismerésében, illetve ezeknek a mintáknak a megváltoztatásában, idegrendszeri és testi integrálásában. Ezáltal egy sokkal könnyedebb, harmonikusabb és szabadabb mozgás jön létre a testrészek között ülés, járás, vagy légzés folyamán.

A KMI Strukturális Integráció jellemzően egy 12 kezelésből álló sorozaton keresztül szisztematikusan ellazítja és kiegyenlíti a myofasciális rendszert. Minden egyes kezelés az előzőre épül, mindegyik kezelés során más és más fascia rétegnek szentel figyelmet a különböző struktúrákat és mozgásmintákat alapul véve. A terápia egy folyamat, 12 közös lépés megtétele a sorozat alatt. Ennek során a kezelő figyelembe veszi az egyéni szükségleteket, és a tapasztalatain, illetve a Strukturális Integráció eszköztárán keresztül mindig egyénre szabott kezelést végez.

A folyamat kezdetén szó esik a kliens egészségi állapotról és személyes történetéről. Fontos hogy a kezelő tudjon minden, a fizikai testet befolyásoló tényezőről. Ezek közé tartoznak a nagyobb balesetek, traumák, műtétek, és a jelenlegi, rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő betegségek is.

A kezelések fehérneműben vagy fürdőruhában a bőrön történnek. A kezelő megvizsgálja az álló és mozgásos egyensúlyt, mobilitást és mozgásmintákat. A kezelések előtt fénykép készül, mely mindkét fél számára hasznos információt nyújthat a létrejövő változásokkal kapcsolatban.

Miért érdemes részt venni egy Strukturális Integrációs kezelés sorozaton?

A Strukturális Integráció folyamata egy egyedi és személyes folyamat, aminek több jótékony hatása is van. Egy test, ami egyenes és kiegyensúlyozott a gravitáció hatása alatt, általában könnyedebben, folyamatosabban, hatékonyabban és kecsesebben mozog.  A mozgás kellemes, a légzés könnyebb és a jó testtartás sokkal kevesebb energiával fenntartható.

A test hatékonyabb használatával képesek vagyunk energiát tárolni és felszabadítani a kényelmes és könnyed mozgás érdekében, emelkedik a test energiaszintje és éberségi állapota is. A stressz-érzet csökken, kipihentebbnek és kiegynsúlyozottabnak érezzük magunkat.

A Strukturális Integráció célja, hogy az egész emberre hasson érzelmi, fizikai és energetikai szinten is a fizikai struktúrára gyakorolt hatásán keresztül. Például az érzelmeink és a viselkedési mintáink sokszor összekapcsolódnak a fizikai létünkkel, testtartásunkkal. Ha az egyensúlyt akadályozó tényezőket feloldjuk a testben, akkor a test kiegyenesedik, és ezzel együtt az önértékelés is megnő.

A Strukturális Integráció segíthet felszabadítani személyes energiáinkat, hozzájárul a pozitív változásokhoz, csökkenti a szorongást, javítja az alvást, növeli az önbizalmat és segíti érzelmeink kifejezését. Növeli a testtudatot, valamint a koncentráló képességet, hozzásegít ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat a saját testünkben.

Integrált Manuális Terápia

Az Integrált Manuális Terápia segíti a test regenerációs folyamatait aktivizálni a kötőszövetek (fascia) kezelésén keresztül.

Lehetőséget teremt a különböző terápiás folyamatok stabilizálására és felgyorsítására a lágyszövetek kiegyensúlyozásával.

Tartalmazza a mozgásrendszer kezelését. Integrálja a különböző ízületek mozgását a test egészébe, segíti visszatérni szimmetrikus helyzetébe, fájdalmat csillapít és segíti a test energia hatékony működését.

Kezeli a zsigeri (viscerális) rendszerek kapcsolódásait, segíti a szervek szabad elcsúszását egymáshoz és környezetükhöz viszonyítva. A szervek szavad mozgása javítja azok funkcióját és a kismedencei, hasüregi, mellkasi szervek kezelésén keresztül hozzájárul az egész test kiegyensúlyozott működéséhez.

A cranio-sacrális rendszer kezelése, amely a koponyacsontok ritmikus mozgásának visszaállításával, az agyat és gerincvelőt körbeölelő hártyarendszer letapadásainak oldásával, a központi és a perifériás idegek mobilizálásávall képes megváltoztatni a szervezet működését a hibás információt szolgáltató területek felszabadításával

 

Helyszín

TestMűhely
1063 Budapest, Szinyei Merse utca 11.

Díjak

20 000 Ft/alkalom
(50 perc)

Időpont egyeztetés

Lajter Attila
+36 30 600 7952, lajter@testmuhely.hu

A 24 órán belül lemondott kezelések díja felszámításra kerül.

Lajter Attila

Bodyworker – fasciaterapeuta, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta

Eredeti szakmámat tekintve villamosmérnök vagyok. Szeretem a jól átlátható és logikus dolgokat. Lenyűgöz az emberi test csodája, az egymással összefüggő kapcsolatok felismerése, meglátása. Nagyon érdekel a test különböző rendszereinek interakciója és ezek manuális technikákkal történő segítése.

Bemutatkozás, végzettségek

Munkám középpontjában a fasciákkal történő kezelések állnak. Megfigyelem, hogyan képes együttműködni a testben lévő háromdimenziós hártyarendszer a külső gravitációs mezővel a mozgás folyamata során, hogyan tudnak a szövetek egymáshoz képest szabad mozgást végezni, és hol tudok egy olyan külső impulzust adni ennek a rendszernek, ami elősegíti a test visszatérését egyensúlyi állapotába.

KMI Strukturális Integrációs kezeléssorozatot alkalmazok a különböző testtartásbeli mintákból adódó, a test különböző részeinek együttműködését akadályozó myofasciális feszültségek oldására, valamint viscerális-, craniális- és mozgásrendszert érintő technikákat használok a testben megjelenő diszkomfort érzetek oldására.

Végzettségek:

Oszteopátia – IFAO (Institut für angewandte Osteopathie) – folyamatban
ATSI – Anatomy Trains Structural Integration– Kinesis Inc., Oxford
Structural Bodywork– Kinesis UK, Oslo
Shiatsu terapeuta – Nemzetközi Shiatsu Iskola, Budapest
Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta – ETI, Budapest
Akupresszúra – ETI, Budapest
Villamosmérnök – BMF, Székesfehérvár

Továbbképzések:

Neural Manipulation – The Barral Institute, Prága
Craniosacrális terápia – The Upledger Institute, Budapest
Viscerális manipuláció – The Barral Institute, Budapest-Prága
Shonishin – Japán gyermek-akupunktúra – Aceki e.V., Budapest

Időpont egyeztetés

Lajter Attila

+36 30 600 7952