Tanultál már anatómiát?

Ha igen, akkor már Te is tudod, hogy az anatómia tanulás általában egy unalmas és lélekölő folyamat a sok latinnal és a könyvek két dimenziós világával. Minden egyes izom eredését, tapadását és funkcióját be kellett magolni.

Megszereztünk egy óriási tudáshalmazt, amiről nem tudtuk, hogyan és mire is lehetne használni a gyakorlatban. Bár tanáraink felhívták a figyelmünket arra, hogy ez elengedhetetlen a munkához, mégis legtöbbször háttérbe szorul.

Viszont.. ha nem foglalkozunk vele rendszeresen, akkor az évek során lassan a megszerzett ismeret megkopik, elhalványul.

Miért fontos anatómiát tanulni?

Az anatómia tanulása sokszor unalmas és lélekölő folyamat.. szinte mindenki utálja! Minden latinul van, állandóan a könyveket kell bújni, ráadásul nehéz elképzelni a valóságban azt, amit a képeken látunk. 

Bár tudjuk és biztosak vagyunk abban, hogy az anatómia ismerete elengedhetetlen a terapeutai és az edzői munkához, mégis a háttérbe szorul, a megszerzett tudás pedig az évek során elkopik.

A sikeres terápia és edzői munka alapja az alkalmazott funkcionális anatómia!

Terapeutaként és edzőként fontos felismerned mindazt, ami eltér az optimálistól. Ehhez elengedhetetlen a részek alapos ismerete és a köztük lévő kapcsolatrendszer megértése. melyek alapját a funkcionális anatómia és biomechanika alkotja.

Az alkalmazott funkcionális anatómia segíthet abban, hogy megértsd a test működését és holisztikusan tudd vizsgálni.

Sikereket akkor tudunk elérni, ha kilépünk a könyvek kétdimenziós, képi világából a három dimenziós látásmódba és mindezt képesek vagyunk élővé, gyakorlatiassá tenni a páciensekkel folytatott munkánk során.

Adunk pár tippet, hogyan lehet szerethetővé és gyakorlatiassá tenni az anatómia tanulást!

Határozz meg referenciapontokat!
Tanulj meg jól meghatározható referenciapontokat, melyekhez viszonyítva el tudod helyezni  térben a különböző anatómiai struktúrákat.

PÉLDA. A lapocka tövis, a spina scapulae mindenkin könnyen megtalálható, mivel ez egy felületes, kemény, jól tapintható struktúra a bőr alatt. Ez a csontos kiemelkedése a lapockának két nagy részre fogja osztani annak hátulsó felszínét, a facies dorsalis-t. Így már könnyen beazonosítható a rotátor köpeny izomzatának egy része. A m. supraspinatus a lapockatövis felett található, míg alatta a m. infraspinatus és a m. teres minor helyezkedik el.

Tapintsd ki, amit tanulsz!
Amit tanulsz elméletben, azt egyből tapintsd ki magadon vagy a pácienseken. Minden ember más. Senki sem fog teljesen úgy kinézni mint az anatómia atlaszokban.

Jegyezd meg a korábban említett referenciapontokat, keresd meg, és kérj aktív mozgást a pácienstől, hogy leellenőrizd jó helyen tapintasz-e? A palpációs vagy tapintási készség fejlesztése nagyon fontos a terápiában. A tapintáson keresztül válik élővé és gyakorlatiassá az anatómia. Erről korábbi bejegyzésünkben olvashatsz! 

PÉLDA. Elméletben mindenki tudja hogy a radius proximális fejének hol kellene lennie. Hogyan tudod leellenőrizni hogy megfelelő pontot tapintasz-e? Rakd rá az ujjad arra a csontos képletre, amiről azt gondolod hogy az a radius. Most kérj pronációs-szupinációs mozgást. Ha a csontos képlet nem mozdul meg az ujjad alatt, akkor a humerus laterális epicondylusát tapintod. Ebben az esetben mozdulj el kicsit a csukló irányába. Ha a csontnak a forgó mozgását érzed az ujjad alatt, akkor biztos lehetsz abban hogy a radiust érinted.

Használd a munkádat tanulásra!
Mindent nem lehet megtanulni egyszerre, így használd fel a tanuláshoz azokat az eseteket, amelyekkel nap mint nap találkozol és azok alapján frissítsd fel és mélyítsd el ismereteidet.

Mikor bejelentkeznek hozzád, kérdezd meg hogy milyen problémával fordulnak hozzád és ez alapján készülj előre. Meglátod, hogy sokkal magabiztosabb leszel a személyes találkozásnál. Amikor vizsgálsz egy adott területet, akkor magadban mondhatod az anatómiai struktúrákat,amiket éppen tapintasz, vagy ha páciensed érdeklődik, akár neki is elmagyarázhatod.

Használj alkalmazásokat, nézz videókat!
Használd ki a technológiát! Nézz online videókat, ahol mozgás közben láthatod az izmokat és ízületeket. Használj digitális anatómia atlaszokat, amiket tudsz forgatni térben, rétegenként ki és be tudod kapcsolni az egyes struktúrák láthatóságát. Ilyen például a Visible Body cég Human Anatomy atlasza vagy a Muscle Premium programja.

Tedd gyakorlatiassá és mélyítsd el az anatómiai tudásod!

Ha már tanultál anatómiát és szeretnéd elmélyíteni, gyakorlatiassá tenni a tudásod, akkor az Alkalmazott Anatómia képzésünk Neked való! A képzésünk gyakorlatorientált, 80%-át az egymáson történő gyakorlás teszi ki a 20% elméleti áttekintés mellett.

Segítünk megismerni az emberi testet rengeteg gyakorlattal, élő szöveteken dolgozva, hogy megérezd és megtapasztald, hogyan lehetsz magabiztosabb és eredményesebb a munkádban.

Képzéseinken nagy hangsúlyt fektetünk a palpációs készség és a gyakorlati anatómiai ismeretek fejlesztésére!